Глобалната финансова криза се усети през последния месец вече осезаемо и в България и обемите на кредитиране в страната значително намаляха.

Това каза в коментар председателят на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев.

Той посочи, че в резултат на прогнозите за задържане на работните заплати и очакванията за увеличение на безработицата търсенето на кредити, както ипотечни, така и потребителски, е стеснено.

В момента на пазара са останали само клиенти, които разчитат на солидни собствени финанси или които се надяват чрез кредита да осъществят изгодна сделка, каза Тошев.

Към тази ситуация се прибавя и повишеното внимание на банките при отпускането на кредити, както и новите лихвени условия.

Според експерта мерките, които предприе БНБ за повишаване на минималните резерви на банките, са ефективни и навременни, но няма да доведат до понижение на лихвените проценти по кредитите, защото в последните месеци се е увеличила значително цената на банковите депозити, която е от определящо значение и за лихвите по кредитите.

Статистиката на БНБ за състоянието на банковата система към октомври 2008 г. отчита свиване на балансовото число на банковия сектор с 1,1 процента. Общата сума на активите на банковата система за октомври възлиза на 68,6 млрд. лв., докато през септември е била 69,3 млрд. лв.

Намаление е отчетено при паричните средства и ценните книжа, а в пасива - при привлечените средства от институции, различни от кредитните, и от граждани и домакинства.

През октомври Централна банка отчита свиване на дейността при повечето кредитни институции със значителен пазарен дял, докато клоновете на чуждестранни банки отчитат нарастване на балансовите активи.

Пазарният дял на петте най-големи кредитни институции - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Райфайзенбанк /България/, Юробанк И Еф Джи България не се е променил и към 31 октомври е 57,8 на сто, се посочва в статистиката на БНБ.

Месечното изменение на балансовите активи на банковия сектор се отразява на техния годишен темп на нарастване. Спрямо октомври 2007 г. активите нарастват с 28,9 процента или с 15,4 млрд. лв., докато през септември годишният ръст е бил 33,6 на сто или 17,4 млрд. лв.

През октомври жилищните ипотечни кредити нарастват с 2,4 на сто, а потребителските кредити - с 2 процента. Темпът на растеж на кредитния портфейл продължава да спада, като спрямо октомври 2007 г. увеличението на общата сума на корпоративните кредити и на експозициите на дребно възлиза на 44,2 на сто, сочат данните на БНБ.

От Централната банка отчитат, че колебанията на международните финансови пазари оказват влияние и върху поведението на клиентите на кредитните институции. Т

Натрупаната печалба на банковия сектор към октомври 2008 г. е 1217 млн. лв., а размерът й е с 253 млн. лв. или с 26,2 на сто по-висок от отчетения резултат към 31 октомври 2007 г., показва още статистиката на БНБ.