Бюджетът така както е направен е много стряскащ. Той показва една реална картина на всичко, което са надробили предходните управляващи в последните три-четири парламента, защото де факто нямаше кабинети. Това заяви пред БГНЕС икономистът Кузман Илиев

Според него ситуацията е шокираща. 12 млрд. лв. дефицит е нещо наистина много плашещо. То ни отдалечава не просто от еврозоната, а застрашава финансовата стабилност, която е много важна за страна като нас във валутен борд, поясни той.

По думите му тук се дава шанс на двете големи формации да проявят държавническо чувство и да постигнат един бюджет, който да изглежда стабилен. Постигнат ли едно такова съгласие, пътят за някаква политическа комуникация и хващане за ръка е отворен, допълни икономистът.

Кузман Илиев посочи, че дефицит от 6.4% е реалистична картина на това, което е направено в законите. Той подчерта обаче, че в бюджета има доста тлъстинка, която може да се отреже. Според него каипталовата програма е доста надута, с около 80%. Икономистът добави и че дивидентът, които държавните предприятия ще върнат в хазната може да бъде по-голям. По думите му не е нужно панически да се вдигат данъците.

Според икономистът има доста възможности дефицитът да е под 3% и дори да го няма. Това е отговорното, което трябва да се направи и когато някой каже ама как, ама защо, откъде да се реже - абсолютно навсякъде, откъдето има неефективност, уточни той.

Служебният кабинет подкрепя дефицит от 3%, но няма да внесе в НС такъв

Служебният кабинет подкрепя дефицит от 3%, но няма да внесе в НС такъв

Партиите да не превръщат бюджета в хватка за припечелване на време, поиска Гълъб Донев

Ние тръгваме по един много опасен път и това е пътят на устойчивото задлъжняване. Сега сме на 25% дълг спрямо БВП, до две години ще сме на 35%. Ние задлъжняваме с много бързи темпове, при застаряващо население с отрицателна демография, с естествен отрицателен демографски прираст и граждани, които са склонни да емигрират, да бягат от България. В бюджета това много ясно се изразява като виждаме, че 50% от пенсиите ще се плащат от данъци. Просто в един момент с тази отрицателна демография, ние ще плащаме пенсиите не от осигуровки, а от данъци и трябва да вдигаме данъците, подчерта той.

Икономистът заяви, че с внесения проектобюджет служебното правителство цели да покаже, че няма възможност да се ангажира с големи политики.

По отношение на инфлацията Илиев заяви, че тя няма да изчезне. Тя се забавя, но я има. Цените продължават да растат, но с по-бавен темп, поясни той.

Асен Василев на първо преглеждане хвана 2 грешки в бюджета на Гълъб Донев

Асен Василев на първо преглеждане хвана 2 грешки в бюджета на Гълъб Донев

"Пари има за всички, ако не се краде... И да няма грешки в сметките"