Поправянето на само 2 грешки в бюджета, сваля дефицита на 3,6% без да се се орязва с нито един лев предвидените средства за пенсии и заплати и без да се вдигат с нито един лев данъците. Това написа във "Фейсбук" съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев по повод проектобюджета на служебния кабинет.

Василев е публикувал и видеоклип, в който коментира от градината си финансите на държавата.

"На първо четене има поне две големи грешки. Първата е, че по Плана за възстановяване са заложени да се направят всички разходи - 100% от разходите, а да получим 0% от приходите. Това е грешка от 2 милиарда и 881 лева. Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1 милиард и 721 милиона лева. Само от тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4 милиарда и половина лева и пада на 3,6%", обяснява той.

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

А при такива доходност обслужването на този дълг ще бъде допълнителен и то чувствителен товар за хазната

Василев посочва също, че са поискали детайлна информация за проектобюджета от Министерство на финансите. Той е уверен, че след като я прегледат "спокойно ще се вместим в 3% дефицит". "Сигурен съм, че като започне работната седмица, получим информацията, която сме поискали от Министерството на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо и останалите 0,6% ще бъдат намерени. И така ще имаме бюджетен дефицит от 3% без да се намали с нито един лев нито една заплата, нито една пенсия, заложена от служебния кабинет", заявява Асен Василев.

По думите му пари има за всички, ако не се краде. "И да няма грешки в сметките", допълва той.

"Днес бях решил да се погрижа за туите в градината, но след истерията последните 24 часа след проекта на бюджет, представен от кабинета на Гълъб Донев, се наложи да погледна и тези писания", коментира иронично Василев.

Снимка 615353

Източник: "Фейсбук" страница на Асен Василев