С удължаване на удължаването на бюджета ние решаваме проблема за цели 3 месеца напред поне. По този начин ще дадем възможност на политическата ни класа в крайна сметка да излъчи правителство, което да има свой бюджет по собствени политики. Това заяви икономистът Кузман Илиев, цитиран от БНР.

По думите му междувременно държавата функционира с един рекорден бюджет. Той поясни, че през 2022 г. разходите са били рекордни.

Илиев подчерта, че държавните институции увеличават разходите, без да мислят за приходите. Според него народните представители не си дават сметка, че Европа влиза в рецесия, Германия е в рецесия.

Трябва да сме по-разумни и не трябва да правим големи дефицити от порядъка на 6 процента, не дай си Боже, както беше заложено от служебния кабинет. И 3% са ни много, защото в рецесия може да се окаже, че са доста повече, уточни Илиев.

Икономистът посочи, че трябва да продължим с фискалното благоразумие, което поддържахме през последните 2 десетилетия. Обстоятелството, което наложи борда, все още съществува и наистина е много важно да не клатим устойчивостта му, допълни той.

Истината е, че те сега ще направят един юридически ход да се премахне една наредба, която прави така, че се забранява да се пипат парите за пенсии и европроекти. Тоест тези пари също ще са на разположение на държавата като презумпцията е да не се налага да се вдигат данъци и най-вече да не се взима нов дълг, защото той е много скъп вече, каза още Кузман Илиев.

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

С проекторешение МФ спасява бюджетните плащания

И след 10 юни ще могат да се изплащат социални разходи