Министерството на финансите е внесло в Народното събрание проект за решение, по силата на което и след 10 юни, когато изтича законовият срок на действия на удължителния бюджет, който действа в момента, ще могат да се изплащат социални разходи като пенсии и заплати на държавни служители спрямо сега действащите политики, а не да се харчи единствено толкова, колкото постъпва в хазната. Ако това решение се приеме, то ще бъде в сила дотогава, докогато влезе в сила редовен бюджет за 2023 година.

Същевременно е внесен проектозакон за удължаване на текущото удължаване, което да действа отново до приемането на редовен бюджет. Второто обаче ще отнеме повече време, защото е нужно да се приеме на две четения, което е неясно дали може да се случи до 10 юни, докато проекторешението ще е еднократен акт на Народното събрание.

Правителството предложи удължителен бюджет

Правителството предложи удължителен бюджет

Срокът на действие на удължителния закон, който действа в момента, е 10 юни 2023 г.

"Както знаете, служебното правителство внесе проект за закон за държавния бюджет преди месец, който все още не е влязъл за разглеждане в комисии. Срокът на удължения бюджет изтича на 10 юни, като влизаме в една разпоредба от Закона за публичните финанси, която е прекалено рестриктивна - че се финансират разходи до размера на постъпилите приходи, което ще доведе до несигурност у гражданите и бизнеса. Тъй като времето напредва и очаквайки да се формира редовно правителство, вчера внесохме в НС проекторешение, което предвижда да се извършват разходи до приемане на бюджет съобразно действащото законодателство и да се събират приходите по действащото законодателство, като е предложено на НС да се приоритизират разходите", коментира в кулоарите на парламента служебният финансов министър Росица Велкова.

От финансовото ведомство предлагат още да се разблокират парите от фискалния резерв, които са от европейски средства и Сребърния фонд. "За да се финансират разходите, а не да се теглят нови дългове. В момента във фискалния резерв има 10 милиарда. (...) Това е все едно човек да има в сметката си 100 лева, но да тегли кредит, защото си е казал, че ще си купи с тях обувки през есента. Не може тези 100 лева да стоят блокирани, а вие да теглите заем", обясни министърът. Посочи обаче изрично, че конкретно парите от Сребърния фонд няма да бъдат харчени.

"Ако се приеме само това проекторешение, а не се приеме удължителният закон, ще има проблеми с финансирането. Не че разходите няма да се извършват, но ще има забавяния в самото извършване на плащанията", посочи още Велкова.

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

Бюджет 2023 - път към ада, постлан с добри намерения

А при такива доходност обслужването на този дълг ще бъде допълнителен и то чувствителен товар за хазната