През 2022 Комисията за защита на конкуренцията е образувала общо 873 производства, като водещи са производствата по ЗОП-778, следвани от 85 производства по Закона за защита на конкуренцията.

Това стана ясно по време на заседанието на комисията по икономическа политика в НС, където бе разгледан отчет на антимонополния орган за предходната година. През 2022 г. са образувани 10 производства по Закона за концесиите.

Постановени са общо 1057 решения, с което се надхвърля обичайния максимум от над 1000 акта, с които комисията ежегодно се произнася. Със 100 решения КЗК приключила производства, образувани по ЗЗК, с 538- по ЗОП и с 12 по Закона за концесиите. С едно решение е приет устройствен правилник на комисията.

КЗК отчита висока събираемост на своите вземания от имуществени санкции и глоби, наложени с нейни решения, влезли в сила през годината. В резултат на това са събрани над 4 милиона лева, което е над 90% събираемост на вземанията за годината. По останалите незаплатени задължения се очаква резултат от образувани изпълнителни производства.

КЗК отчита постигната ефективност на своите решения и оказан дисциплиниращ ефект върху поведението на предприятията. Докладът бе представен от Димитър Кюмюрджиев от КЗК. Той изтъкна, че НС все още не е приел докладите на комисията за 2020 и 2021. Така и не се стигнало до гласуването им в пленарна зала.

Фармация, енергетика и пазар на храни са ключовите сектори, които КЗК е наблюдавала с особено внимание. Тук се включва ЛУКОЙЛ и Лукойл Нефтохим. На топлофикационно дружество във Варна е наложена имуществена санкция.

Комисията се е борила и с манипулиране на процедурите по възлагане на обществените поръчки, стана ясно от думите на Кюмюрджиев. Депутатите се поинтересуваха от цената на олиото. От КЗК обясниха, че не се борят с инфлацията и цените, както и с правата на потребителите. Все още обаче не е готов анализът има ли картел на пазара на олио. Докладът на КЗК бе приет от ресорната комисия.

КЗК откри картел за високите цени, изземва документи от офисите

КЗК откри картел за високите цени, изземва документи от офисите

Комисията за защита на конкуренцията извършва проверки