Бюджетен дефицит от 3% не е само цел, а необходимост. Ако не го постигнем ще бъдем наказани. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него е въпрос на политическа визия бюджет да се приеме от правителство с дълъг мандат. Когато правиш нещо с хоризонт от 3 дни напред, то ще е късопаметно, поясни той.

По думите му имаме растеж, политическа, но не и икономическа криза, ниска безработица и най-бързо нарастване на доходите в ЕС. В България изменението на работната заплата е по-високо от ръста на инфлацията, уточни Дацов.

Той посочи, че се наблюдава влошена бюджетна стабилност. Няма как да бориш инфлацията като наливаш масло в огъня. Трябва да има отрицателен фискален импулс. Всеки който говори, че може да остане дефицита си играе с инфлацията. Няма как без съществени структурни мерки инфлацията да бъде намалена по-бързо, смята финансистът.

Дацов определи структурните мерки като редуциране на администрацията и увеличаване на здравните вноски като ефикасни решения. Тези мерки са за предпочитане, те дават положителен ефект във времето, поясни той.

Ако има редовно правителство, то може да си позволи дълъг хоризонт и да разположи мерките в него. За да има балансирана политика, трябва да има отрицателен фискален импулс. Дефицита не трябва да е повече от 1.5-2%, добави Дацов.

Той разкритикува твърденията на Асен Василев по отношение на бюджета на служебното правителство. Огромната част от капиталовите разходи са свързани с европейските фондове и ПВУ. Правилото за начисляване е колкото бъдат усвоени, толкова се добавят с приходната част. Внушението, че ще дойдат повече пари от ПВУ не отговаря на истината. Над 90% е шанса да не получим пари тази година. Да взимаш системно оборотите на предприятията не е добра идея, с това може само да се запълнят дупки. Говоренето на измислици може само да влоши нещата, каза още Дацов.

Той бе категоричен, че без промени в данъчната система няма да се мине. По думите му най-малкото, което може да се направи е връщането на намалените ДДС ставки. Вдигането на ДДС временно да се запушат дупките е най-ефективния вариант, допълни Дацов.

Любомир Дацов: Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение

Любомир Дацов: Бюджетът не е счетоводно упражнение, а политическо решение

Ако не се вземат необходимите мерки, дефицитът в края на годината ще достигне 5-6 процента от БВП