Дефицитът в Бюджет 2023 на начислена база се задържа за целия период - за тази, следващата и по-следващата година - на 3% от БВП, а на касова основа той отива към 4%. Това означава, че нищо съществено няма да се случи през следващите 3 години от гледна точка на стратегия. Това заяви пред БНР финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му макроикономическата прогноза е същата, каквато я е направил служебният кабинет, когато е внесъл бюджета за 2023 г. в парламента. Има разлика в допусканията и в подхода в приходната и в разходната част, подчерта той.

Дацов поясни, че дефицитът от 3% е политическа цел, свързана с влизането на България в еврозоната. Финансистът изтъкна, че дори в условия на икономически растеж ние продължаваме да правим дефицити, които се формират основно от социални разходи.

Големият проблем на този бюджет в дългосрочен план е, че може би още не са готови да предложат някакви реформи. Но в него няма нищо, което да реформира съществено бюджета и да го оптимизира, каза още той.

Бюджет 2023 – 3% дефицит, без скок на данъците и без да се орязват социалните плащания

Бюджет 2023 – 3% дефицит, без скок на данъците и без да се орязват социалните плащания

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на разработения от него и неговият екип Бюджет 2023.