Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тема на синдикатите от доста време, а миналата седмица в парламента се състоя и дискусия, домакин на която беше депутатът от БСП Крум Зарков. Като цяло мярката има подкрепата на левите, макар и до този момент да не е предприета стъпка за законовото й въвеждане. News.bg попита за мнението им останалите партии в парламента.

Плоският данък е изключителен успех. Това коментира пред News.bg народният представител Мартин Димитров. Той стимулира плащането на данъците, доброволната събираемост, защото когато данъкът е нисък и е плосък, това стимулира хората да плащат, вместо да търсят начини за укриване на данъци, обясни той. Когато данъкът е опростен и е нисък, това би стимулирало доброволната събираемост. Плоският данък за него в една от най-успешните данъчни реформи, правени у нас.

Въпреки тази си оценка Мартин Димитров е склонен да се въведе необлагаем минимум. Никаква прогресия, но можем да се разберем по създаване на необлагаем минимум, което да бъде намаляване на данъка за най-бедните хора, каза Димитров като изтъкна, че във всяка криза има нужда от такава мярка. Сега не я предложихме, защото струва много пари, обясни още депутатът от ДБ. Бюджетът обаче сега не би могъл да си позволи въвеждане на необлагаем минимум, в комбинация от ръст на пенсиите и другите мерки на властта.

Мартин Димитров смята, че плосък данък с необлагаем минимум може да е не просто антикризисна мярка, а да работи дългосрочно. Но трябва да се види как тя ще бъде "финансирана". Тази мярка би струвала, по негови изчисления, около 1,5 милиарда лева на година минус за приходите. Но това е мярка, която хем запазва плоския данък, хем го прави по-социален, по това има смисъл да се мисли, каза още народният представител от ДБ.

Каквито и идеи и предложения да има, в криза не е подходящо да се правят сериозни данъчни реформи, смята пък Любомир Каримански от ИТН и председател на бюджетната комисия в 47-мия парламент.

ДПС: Прогресивното облагане няма да действа като антикризисна мярка

ДПС: Прогресивното облагане няма да действа като антикризисна мярка

Плоският данък е най-доброто за България като данъчна система