Дефицит от 75 - 80 милиона лева за май месец очаква вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Очакванията отново държавната хазна да мине на червено, както беше през първите три месеца на тази година, Дянков огласи само два дни след като бяха публикувани данните за бюджетния излишък за април месец, пише Money.bg.

По думите му дефицитът на месечна база през май ще бъде между 75 и 80 млн. лв., като така с натрупване от началото на годината бюджетът ще е на червено с 1.380 млрд. лв. при 1.299 млрд. лв. до април.

По отношение на май минималният дефицит тази година се формира заради предварително заложени плащания за май и погашения по държавни ценни книжа (ДЦК). Според него на месечна база миналата година хазната е била на минус през май с 120 млн. лева.

Дянков посочи, че фискалният резерв е намалял с около 52 млн. лв. през май и вече е около 6.648 млрд. лв.

Дянков коментира, още че Агенция "Митници" е събрала над 15 процента повече ДДС през май, има ръст и в приходите от мита. По-малко обаче е събраното от акцизи.

Към 1 юни дължимият ДДС на фирмите възлиза на над 230 млн. лв., при 470 млн. лв. за същия период на миналата година.

Според финансовия министър има съревнование между Агенция "Митници" и МВР, поради което той призова хората в двете ведомства да са по-тихи и да си вършат работата, защото накрая числата говорят.

Дянков допълни, че проектозаконът за актуализация на бюджета ще бъде внесен днес или утре в парламента. Той може да се гледа в парламента след 15 юни, защото така е записано в настоящия закон, обясни Дянков.
В пленарна зала и в ресорните комисии ще се търсят начини за допълнителни свивания на харчовете.