Обществото очаква сериозни аргументи за членството ни в Еврозоната. Това заяви председателят на парламента Росен Желязков по време на дискусия в Министерски съвет. Той изрази увереност, че в скоро време Народното събрание ще приеме нужните закони, за да влезем в клуба на богатите.

Еврозоната е един основните политически въпроси , които вълнуват страната, по думите му. За Желязков е важен опитът на Хърватска и сподели, че им завижда, че по-успешно са се справили с това предизвикателство. Парламентарният шеф призова всяка шумна теза да бъде спокойно оборвана. В България има достатъчно сериозни аргументи и достатъчно сериозно мнозинство, което дава увереност, че ако изпълним критериите, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, сподели Желязков.

Хампарцумян: Референдумът за приемането на еврото е незаконен

Хампарцумян: Референдумът за приемането на еврото е незаконен

Цялата критика срещу приемането на еврото е, че ще доведе до голяма инфлация

Методи Методиев, заместник-министър на финансите, каза, че въвеждането на еврото е фундаментална промяна, която ще донесе на страната ни множество икономически възможности. Приемането на общата европейска валута е символ на принадлежността на България към европейската идея, подчерта той. Това обаче поражда редица ангажименти за бизнеса и гражданите. Служебният кабинет работи с ускорени темпове за въвеждане на еврото, въпреки че няма да сме част от клуба на богатите на 1 януари 2024. България полага всички възможни усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 година. Трябва обаче да изпълним Маастрихстките критерии. Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната ни, призна Методиев. Икономиката на България е над 3 пъти по-енергийно интензивна съпоставено с другите страни от ЕС, изтъкна той.

От думите му стана ясно, че МФ има план как да се вместим в 3% дефицит. Затова обаче мерките на МФ трябвало да получат нужната политическа подкрепа за съответните ограничения. Методиев заяви и че вижда такова желание от страна на партиите.

Всички искат 3% дефицит, но отказват да го изготвят

Всички искат 3% дефицит, но отказват да го изготвят

Стига бюджетни игри: парламентът трябва бързо да свали дефицита

В момента в Европа и света се затяга паричната политика. От следващата година европейските правила отново започват да действат с пълна сила, след разхлабването им временно заради пандемията и войната в Украйна. Но за членството в Еврозоната ни трябва редовно правителство, по думите на заместник-министъра на финансите.

Нина Стоянова, подуправител на БНБ коментира, че обществото има нужда от провеждане на подобни дискусии. Можем да отговорим на тези въпроси, категорична бе тя и изтъкна, че не трябва да има страхове относно присъединяване към еврозоната. Днес еврото е валута на 346 милиона европейци, на 20 от 27 членки на общността. Еврото спомага за по-ниски транзакционни такси, повече инвестиции и икономически растеж.