На неформално заседание на ЕКОФИН  в Берлин министрите на финансите са обсъдили възможностите за въвеждане на механизма за обратно начисляване на ДДС.

Позицията на България е, че системата за всеобщо обратно начисляване на ДДС има потенциал да се справи с измамите с приспадане и възстановяване на ДДС.

Същевременно обаче анализите сочат, че въвеждането й би имало негативен ефект върху функционирането на Единния европейски пазар, както и че би довело до стимулиране на сивата икономика и възникването на нови видове измами с ДДС.

За това съобщават от министерството на финансите.

В неформално заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси(ЕКОФИН) участва министърът на финансите Пламен Орешарски, предаде БНР.

Членовете на ЕКОФИН са обсъдили качеството на публичните финанси с акцент върху три насоки: изграждането на социални мостове за растеж и социално включване чрез подхода на изграждането на човешки капитал, ефикасността на публичните разходи и ефективността на приходната част на бюджета.

Министър Орешарски е заявил, че страната ни подкрепя въвеждането на бюджетиране, ориентирано към резултатите, като удачен подход за подобряване на ефективността на разпределението на бюджетните разходи.