Почти тон тютюн за наргиле без документи по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) задържаха митничари от Лом в района на Дунав мост 2, съобщиха от агенция "Митници".

Проверката е извършена в района на Дунав мост 2 в ранните часове на 05 февруари 2019 г. Открити са 997 пакета по 1 кг или 997 кг тютюн за наргиле, за който не се представени документи за платен акциз.

При сканиране митническите инспектори забелязали необичайна плътност на стоката в товарен микробус с българска регистрация. Бусът пътувал от България към Западна Европа.

При последвала физическа проверка на товара е установено, че 40 от превозваните кашони съдържат пакети с надпис "Al Fakher" със специфичния плодов мирис на тютюн за наргиле.

Образувано е досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура Видин.

Малко по-късно от Митниците съобщиха, че и в Бяла Слатина са открити 232 пакета с нарязан тютюн без бандерол с общо тегло 22,8 килограма.

Нелегалната акцизна стока е била за продажба на дребно. Тя е открита в лек автомобил, паркиран в района на пазара на Бяла Слатина. Установено е, че собственик на нелегалната акцизна стока е 25-годишна жена. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГД МРР.