По предварителни данни за месец април митническата администрация ще събере с над 50 млн. лева повече ДДС от внос на годишна база, което е ръст от 25%.

Toва съобщиха от агенция "Митници", цитирани от money.bg

В абсолютен размер очакваният приход на ДДС от внос за месец април е 257 млн. лева (при 205,1 млн. лева за 2009 г.). Това е месецът с най-високия приход от ДДС от внос от началото на кризатa.

За периода януари - април 2010 г. приходите от ДДС възлизат на 792,7 млн. лева (7% повече от събраните през същия период на 2009 г.).

От началото на годината се отчита увеличение на ръста на приходите от ДДС от внос, като изключение прави единствено месец февруари, в рамките на който ключово предприятие от нефтопреработвателната промишленост е извършило планово спиране на производствения процес поради ремонтни дейности.

През април митническата администрация е събрала около 300 млн. лева приходи от акцизи. Това е с 16,5% повече от април 2009 г. Същевременно е извършила с около 60 млн. лева повече разплащания (63 млн. лева възстановени през месец април за унищожени цигари със стар образец на бандерола).

Нетният размер след приспадане на възстановените суми е 206,6 млн. лева приходи от акцизи при 248,1 млн. лева за същия месец на миналата година.

Данните сочат още, че от началото на годината са събрани 1 169 млн. лева приходи от акцизи, от които на търговците са възстановени около 260 млн. лева (с 98 млн. лева или с 60% повече спрямо същия период на миналата годината).

За първите четири месеца на 2010 г. са възстановени почти 100 млн. лева за унищожени цигари със стар образец на бандерола, което е причината за по-високия размер на възстановения акциз и е една от причините за по-ниския нетен размер на акциза през 2010 г.

„Наблюдават се положителни тенденции в дейността на Агенция „Митници" по отношение на приходите, заяви директорът на Агенцията Ваньо Танов.

Приложените адекватни мерки дават първите си резултати и аз съм умерен оптимист за събираемостта на приходите през следващите месеци", добави той.