В момента сме на половината от пътя, в който моделът с втората пенсия ще сработи напълно. Това заяви пред bTV бившият социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че хората, които от 2021 г. ще започнат да се пенсионират и от първия, и от втория стълб, всъщност имат 40 години осигуряване в първия стълб и 20 години осигуряване във втория.

По тази причина според него не било коректно да искаме от втория стълб да даде същия резултат като първия.

По думи на Нейков истинското сравнение ще стане, когато хората са направили осигуряване и в първия, и във втория стълб по 40 години.

Димитър Манолов за двата вида пенсии: Да не сравняваме вода с олио

Димитър Манолов за двата вида пенсии: Да не сравняваме вода с олио

Нямало еднозначен отговор за кого е изгодно да прехвърли партидите си в НОИ

Той заяви, че моделът е логичен и прост - колкото повече пари си инвестирал, толкова по-голяма пенсия ще получиш след това. От тази гледна точка щяло да има много голяма разлика от пенсиите, които хората ще получават от втория стълб.

"Ако си се осигурявал над 15 години на средна и над средна заплата, разчетите показват, че ще получиш над 100 - 170 лева втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма как да получиш голяма пенсия, защото приносът е по-малък", обясни бившият социален министър.

Той посочи, че за да се пенсионираш по първия стълб, трябва да изпълниш две условия - възраст и стаж. За втория стълб обаче, за да получиш пенсия, ти трябва само възраст.

От БСК искат хората сами да избират как да се пенсионират малко преди самото пенсиониране

От БСК искат хората сами да избират как да се пенсионират малко преди самото пенсиониране

От Камарата подкрепят промените в Кодекса за социално осигуряване