Всички социални партньори подкрепиха законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване и смятаме, че по най-бързия начин той трябва да се приеме и обнародна в "Държавен вестник" преди изборите. Това заяви пред БНТ предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него в законопроекта е постигнат добър баланс.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че по темата за втория стълб на пенсиите не се работи от вчера. По негови думи направеното със сигурност е по-добро от това, което е съществувало досега в закона. Той се съгласи с мнението, че моделът е съставен добре.

Велев бе категоричен, че ако има възможност за прехвърляне на партидите в НОИ, то трябва да е възможно до момента на пенсиониране, тъй като само тогава може да се направи информиран избор.

Само принципно съгласие за пенсиите в НСТС

Само принципно съгласие за пенсиите в НСТС

Това стана ясно днес на националният съвет за тристранно сътрудничество

Манолов се съгласи, че хората масово нямат представа за какво става дума и трябва могат да вземат информирано решение. По тази причина на първите, които ще се песионират, ще се даде по-дълъг срок. От там нататък този срок трябва да се отдалечава, колкото се може повече. Той посочи, че когато парите се прехвърлят в НОИ, таксите остават за този, който ги е събрал.

Манолов бе категоричен, че не може да има еднозначен отговор на въпроса за кого е изгодно да си прехвърля парите, тъй като всеки казус е различен. По негови думи и двата отговора може да са неверни, ако се опитаме да дадем универсален отговор.

Велев и Манолов обясниха, че еднаква полза от едно прехвърлянето не могат да имат осигуряващите се на близък до максималния осигурителен доход, както осигуряващите се на минимална пенсия.

По думи на Велев законът предвижда втора пожизнена минимална пенсия минимум 15% от минималната, получавана от НОИ. Той посочи, че изплащането ще става по три начина - най-малките суми се предоставят еднократно, вторият вариант е на разсрочено плащане, а третият - пожизнено плащане.

От БСК искат хората сами да избират как да се пенсионират малко преди самото пенсиониране

От БСК искат хората сами да избират как да се пенсионират малко преди самото пенсиониране

От Камарата подкрепят промените в Кодекса за социално осигуряване

Председателят на АИКБ обясни, че пожизнени пенсии няма да получават тези, които нямат достатъчно натрупване. Тези вносители обаче ще намаляват с течение на времето, тъй като в момента вторият стълб работи по-малко от 20 години.

Манолов подчерта, че наследяването е за срочните пенсии, като не може да има едновременно пожизнена и наследяема пенсия. Той посочи, че пожизнените пенсии могат да бъдат също за известен срок изплащани по график и след това преминаващи в пожизнени, като за срока, когато се изплащат по график, те също са наследяеми.

На въпрос защо вторите пенсии се наследяват, а тези от НОИ - не, Манолов посочи, че това, че пенсията от НОИ не се наследява, е фактически невярно. По негови думи, когато едно лице почине, неговите наследници получават още една пенсия.

Ако влезем в този разговор, няма да стигнем доникъде, защото ще почнем да сравняваме вода с олио, смесвайки две субстанции, които нямат нищо общо, заяви президентът на КТ "Подкрепа".

Той посочи, че за съжаление ще има и добавки към пенсиите, чийто размер ще е сходен с банковите такси, които ще се плащат за тях.

Велев шеговито допълни, че още една причина да има задължителна матура по математика, е именно за да разбират хората какво става с парите им.

Бюджетна комисия прие за второ четене бюджета за обществено осигуряване

Бюджетна комисия прие за второ четене бюджета за обществено осигуряване

Предстои законът да бъде приет следващата седмица

Припомняме, на 19 ноември бюджетната комисия прие за второ четене бюджета за обществено осигуряване. Чрез закона за бюджета се променя и срока, при който желаещите бъдещи пенсионери могат да прехвърлят партидата си до юли от частен пенсионен фонд в НОИ. По този начин държавата иска да се намали загубата на пари от пенсията на първите пенсионери родени след 1960 година.

Вчера от Българската стопанска камара (БСК) изразиха подкрепа във връзка с предложения законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).