Без дискусия по същество и по редакция на работна група, депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, съобщи БНТ.

Новият бюджет предвижда минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с 50 лева до 300 лева, а максималната с 240 лв. до 1440 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.

Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. заради увеличение на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв.

Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12 милиарда и 340 милиона лева. Те са с почти 17% по-високи в сравнение с тази година.

Държавата ще осигури над 6,2 милиарда лева за покриване на недостига в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. става 12 лв., и дневен максимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. - 108,00 лв.

Чрез закона за бюджета се променя и срока, при който желаещите бъдещи пенсионери могат да прехвърлят партидата си до юли от частен пенсионен фонд в НОИ. По този начин държавата иска да се намали загубата на пари от пенсията на първите пенсионери родени след 1960 година.

Предстои окончателно законът да бъде приет през следващата седмица.