Рейтингите на българските Банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ) са подложени на преразглеждане от страна на рейтинговата агенция Moody's Investors Service, съобщи money.bg

Рейтингите D+ на ДСК и D на ПИБ са поставени на преразглеждане заради "вероятното влошаване на средата за развиване на бизнес в България".

От агенцията намалиха дългосрочния рейтинг на депозитите в местна валута на ДСК на Baa2 от Baa1. Te го преразглеждат за по-нататъшни понижения, след като намалиха рейтинга на собственика на ДСК, унгарската банка OTP.

Тъй като икономиката навлиза в рецесия, "вероятността от корпоративни фалитисе увеличава" и може "да доведе до увеличение на загубите в кредитните портфейли на банките", коментира Елена Панайоту, банков анализатор в Moody's.

Според нея се очаква увеличение и на просрочените задължения в портфейлите с потребителски кредити на българските банки, като резултат от увеличената безработица и поевтиняването на жилищата.

България може да привлече през тази година една трета от инвестициите, получени през 2008 г., заради глобалната финансова криза, каза от своя страна преди дни директорът на Българската агенция за инвестиции.

От агенцията очакват чуждестранните инвестиции да се свият до 4 милиарда евро през тази година.

Българската икономика отбеляза спад през първото тримесечие на 2009 г. за първи път от 11 г. насам, а брутният вътрешен продукт се срива с 3.5%, спрямо ръст от 3.5% през последните три месеца на 2008 г.