Рейтинговата агенция Moody's повиши перспективата пред българския кредитен рейтинг, пише Dow Jones Newswires.

От стабилна тя вече е положителна, като се запазва оценката за рейтинга на Baa3. За последно Moody's потвърди рейтинга Baa3 със стабилна перспектива на 20 март миналата година.

Промяната възстановява позитивната перспектива, която бе преди разгара на финансовата криза през септември 2008 г.
Това също така е първата позитивна реакция по оценките на държавите в ЕС от юли 2008 г, съобщава Money.bg.

„Това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори, че България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз. Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата", коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в разпространено до медиите прес съобщение.

Moody's очаква рецесията да приключи в средата на 2010 г, макар че проблемите с Гърция могат да подкопаят икономическия ръст.

От рейтинговата агенция очакват икономическият ръст да се върне през 2011 и 2012 г., подкпрепен от значителните европейски средства и преките чужди инвестиции, привлечени от ниските разходи.

Преструктурирането на икономиката ще доведе до ръст от 3-4%, което е доста под реализираните резултати преди кризата. Това ще осигури продължително сближаване с по-богатите европейски страни, но на по-бавна скорост.

Moody's посочва още, че страната ни продължава да е изправе на пред рискове от „външните" си финанси, като се цитират големият дефицит по текущата сметка и общата задлъжнялост.