борсаРейтинговата агенция Moody's сложи кредитния рейтинг на България за преразглеждане с цел бъдещо негово покачване, съобщават от money.bg, като се позовават на Dow Jones Newsires. В момента рейтингът даден ни от агенцията е първият инвестиционен - Baa3, като е с положителна перспектива. Тя бе повишена от стабилна през януари. Ако бъде повишен рейтинга той ще стане Baа2.

Сред изтъкнатите причини за това са стабилните фискални показатели и очакването, че страната ни ще успее да намали бюджетния си дефицит под 3% през настоящата година.

Това, което ще следят анализаторите от агенцията, е средносрочната перспектива пред бюджета, както и продължаване на действията в посока реформиране на пенсионната система.

От Moody's посочват, че следени ще бъдат усилията, насочени срещу корупцията и престъпността.

Взаимосвързаността ни с гръцката икономика също може да се окаже фактор оказващ влияние при взимането на бъдещото решение.

Ограничаването на харчовете и това, че не бяха разходвани публични средства за спасяването на банковата система у нас позволяват на страната да задържи благоприятната си кредитна позиция, посочва още Moody's.