С над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за общински ВиК и пътни обекти. Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с доклад до Министерския съвет, който трябва да бъде разгледан на заседанието тази седмица.

Финансирането е разделено по равно между ВиК и пътните обекти. Интересът на общините показа огромна необходимост от инвестиции в двата сектора. Местните администрации подадоха 1007 проекта за ВиК обекти на стойност близо 1 млрд. и 800 млн. лв. Общинските пътища, за които се иска финансиране, са 421 за над 1 млрд. и 330 млн. лв.

Предложени за финансиране са 108 ВиК обекта в цялата страна. Някои от тях са в населени места, които от години имат проблеми с водоснабдяването заради стари тръби, чести аварии и загуби на вода. В списъка са включени водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Предвижда се подмяна на 9 км довеждащия водопровод за Вакарел. Финансиране се предлага за обекти, чийто ремонт е започнал преди две и повече години в Драгоман, Дългопол и др. Тези обекти не могат да бъдат довършени от общините заради липсата на финансиране.

Гроздан Караджов призова пътните строители да не спират работата си по обектите

Гроздан Караджов призова пътните строители да не спират работата си по обектите

По думите му по този начин ще се гарантира безопасността на пътуващите

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените искания за финансиране общините пишат, че на много места по тези трасета липсва изцяло асфалтова настилка, има множество дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели.

За финансиране са класирани 62 общински пътя на обща стойност над 252 млн. лв. Половината от тях за малко над 90 млн. лв. имат валидно разрешение за строеж и сключен договор с изпълнител. Другата половина от проектите имат само разрешение за строеж.