Новото данъчно законодателствопредстави след заседанието на правителството зам.-финансовият министър Кирил Желев.

Съществена новост при облаганото догодина има при местните данъци и такси - патентният данък става местен и всички местни данъци и такси ще се определят от общинските съвети.

Финансовото министерство предлага на парламента общините така да определят местните данъци и такси така че минималният размер да е сегашният размер, а максималният - два-три пъти по-висок от минималния.

По отношение на акцизите върху цигарите Министерството на финансите е приело увеличаването да става по-плавно - на три части.

Увеличението на акциза на безоловния бензин ще е с 5 ст. на литър, а на акциза на газьола - 6.5 ст. на литър.
За биогоривата се предвижда намаляване на акцизната ставка с около 3%, съобщи Желев.

Промените в закона за облагане на доходите на физическите лица предвиждат въвеждане на плосък данък със ставка 10% и облагане на едноличните търговци с 15%. Отпадат данъчните облекчения за деца и дарения.

Необходимоприсъщите разходи според проект на финансовото министерство ще бъдат 40% за авторските и лицензионни възнаграждения, 40% за продуктите на нелицензирани селскостопански производители, 25% за свободните професиии извънтрудови правоотношения.

Няма да има необходимоприсъщи разходи за доходите от управление и контрол, т.е. те ще се облагат 100%, предвижда още проектът, приет от правителството.

Безпокойството ни е, че общините могат много да вдигнат данъците, тъй като мнозинството на общинските съвети още не са формирани, каза заместник-министърът.

По повод несъгласието на Румен Овчаров с предлаганото намаление на данъците върху хазарта Желев каза, че идеята на финансовото министерство е да запази данъкоплатците си и фискалния ефект, а не удовлетворяването на едни или други индивидуални, корпоративни интереси.