Със 141% се е увеличил броят на българските фирми в открита процедура по несъстоятелност за деветте месеца на миналата година.

Тенденцията е те да нарастват лавинообразно, сочат данните на Международната компания за управление на кредитния риск „Кофас-България", изнесени по време на семинар за търговската несъстоятелност във Варна.

Бумът на новообразуваните дела са в София и Варна, като в морската столица само за първите месеци на тази година откритите процедури са колкото за цялата 2009, са данните изнесени от председателя на Варненския Окръжен съд Ванухи Аракелян.

Двата града се характеризират с бурно икономическо развитие, а кризата засяга основно сектори като строителство и промишленост. В несъстоятелност са обаче и много фирми от други сектори.

Според наблюденията мотивите за търговска неплатежоспособноств последно време вече се универсализират. Фирмите твърдят, че изпитват дефицит на оборотни средства, което им пречи да обслужват падежите по поетите задължения към банки и други финансови институции.

Последващото ново рефинансиране отново със заемни средстваводи до трайно нарастване и задълбочаване на кредитната задлъжнялост.

Тенденцията е изключително тревожна, защото се съчетава с основните симптоми на кризата - спад в търсенето и свито потребление.