Инспекторите на НАП са затворили над 200 търговски обекта на територията на страната от началото на настоящата 2019 година.

Основната причина за затварянето на обектите е неиздаването на касова бележка при продажба на стока или услуга.

От приходната агенция съобщават, че сред затворените обекти са магазини, барове, дискотеки, спортни клубове, хотели, бензиностанции и други. Служителите в звеното "Фискален контрол" на НАП затворили и една ветеринарна клиника.

Масовите проверки на НАП се извършват от началото на зимния туристически сезон, главно по зимните курорти и областните градове.

 

Агентите на агенцията използват специален софтуер за наблюдение от разстояние на оборотите на определени рискови търговци, чиито приходи значително се различават от обичайните за съответния бранш и територия.

"Засилваме контрола в зимните курорти и централните части на областните градове. Запечатването на обекти за срок до 1 месец е тежка и неприятна мярка за търговците, която обаче може да бъде избегната с издаване на касова бележка за всяка покупка", заяви директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков по повод проверките.

Според действащото законодателство неиздаването на касова бележка е основание за запечатване за срок до 1 месец, припомнят от НАП. Освен временното затваряне на обектите, на собствениците им са наложени и глоби, достигащи до 2000 лв. за всяко нарушение.