Най-голям дялв агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Автокаско" (37,9 %) и „Гражданска отговорност", свързана с притежаването и използването на МПС" (33,3 %).
Общо 71,3 % от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия" и „Други щети на имущество", които заемат дял 18,9 %от общия премиен приход, показват данните на КФН, цитирани от Finance.news.bg.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", „Правни разноски", „Летателни апарати", „Обща гражданска отговорност", „Гаранции" и „Помощ при пътуване".

За периода януари - август 2010 г. записаните премии в общото застраховане са в размер на 892 222 хил. лв., а в животозастраховането - в размер на 159 103 хил. лв.
Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 5,7\%в общото застраховане и ръст от 9,0 % в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 3,8 %.

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец август 2010 г., продължава да заема застраховка „Живот" и рента.
Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 122 454 хил. лв. и формират 77,0% от премийния приход, генериран в сектора.

Застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 4,2%в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 6 754 хил. лв.