Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи без съкращаване на разходи. Това заяви пред БНР икономистът Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика.

Той посочи, че в година на пандемия разходите се увеличават.

Според него минимумът на недоимък на бюджета в края на годината ще бъде около 2,5 млрд. лева.

Относно намаляването на ДДС за ресторантьорските услуги и книжните изделия на 9% Станчев заяви, че проблемът не е в данъчното законодателство, а в Кодекса на труда.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Стига се до хаотични действия, когато без да мериш, режеш и после установяваш, че сметката е по-скъпа, обясни икономистът.

По негови думи проблемът на сезонните дейности е, че у нас т.нар. трудови договори за почасови услуги са едва 4,4% от всички договори, при положение че средното за Европа е три пъти повече, а в Черна гора е почти 1/3 от трудовия пазар.

Станчев посочи, че когато ресторантите плащат наеми и наемодателите не са регистрирани по ДДС, те имат определени изисквания.

Да се решават тези проблеми с ДДС, който финансира половината от бюджета на страната, не е разумно, ако не се съкратят други бюджетни разходи, а те не могат да се съкратят, защото най-големият бюджетен разход - около 1/3 от бюджета, е социални дейности, обясни той.

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

С 9% ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните