Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за Данък добавена стойност (ДДС) за хотелиерските и ресторантьорските услуги.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се обединиха около идеята като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса, а предложението им вече предстои да влезе за обсъждане в пленарна зала, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов.

В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Горанов днес предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18 % или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета. Според изчисленията тя може да достигне 1,8 млрд. лева.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Председателят на комисията Менда Стоянова, която също е против промените, не подписа законопроекта, а днес и не присъства на заседанието.

От Асоциацията на заведенията останаха доволни от днешното решение.

"Ние предлагаме вдигането на минималната работна заплата за нашия бранш от 610 на 800 лева. Тази разлика ще покрие доста голяма част от предвидената загуба. Загубите, изчислявани от Министерството на финансите, са на база 2019. Даже и да сме с 20% ставка, 2020 и 2021 година никога няма да бъдат, както беше 2018 и 2019 година - едни от най-силните икономически години", заяви председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

Намаленото ДДС: Цените в менютата няма да се вдигат

Намаленото ДДС: Цените в менютата няма да се вдигат

Ще се изсветли обаче бранша, според Ричард Алибегов

От там предлагат още всички фирми, които работят в сферата на туризма, да се регистрират директно по ДДС, което, според тях, ще доведе до "изсветляване" на бранша.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, с 9-процента ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени на първо четене в парламента още на утрешното заседание.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

За Борисов решението е политически риск, а Горанов бил против