Ресторантьорите и хотелиерите са доволни от решението, което бе взето вчера за намаляване на ДДС ставката за сектора. Около 95% от заведенията ще почувстват промяната - това са категоризираните обекти, заяви пред Нова телевизия Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

На въпрос дали ще усетят потребителите намалението на ДДС-то с намаление на цените в менютата, Алибегов заяви, че е достатъчно това, че няма да има увеличение на цените. Намаляването на ДДС-то за сектора ще изсветли бранша, което е и желанието на асоциацията, и ще се усети обаче от самия персонал, който работи в заведенията, обясни Алибегов.

Намаленото ДДС за ресторантите било мазнинка за бранша

Намаленото ДДС за ресторантите било мазнинка за бранша

Това заяви Лъчезар Захариев от Асоциацията на заведенията

"Това, което предложихме, и също е много важно, е увеличението на минималната работна заплата в сектора - от 610 лева на 800 или 850 лева", обясни още Алибегов. И е категоричен, че представителите му трябва да спрат да работят по начина, по който са работили до този момент.

"Това е една мярка, за която дори на сме си мечтали. Преди няколко години изглеждаше като мираж. Направихме изчисления, представихме ги на премиера и благодарение на него се стигна до това сваляне на ДДС", заяви Ричард Алибегов.