9% ДДС трябва да влезе в сила от 1 юни. Това стана ясно от коментара пред БНТ на Лъчезар Захариев от Асоциацията на заведенията.

Отдавна браншът настоявал за тази мярка, но чуваемост нямало. Първите молби били към финансовия министър, но той не ги чул, затова се обърнали лично към премиера.

Захариев иска да се помогне на сивите в сектора да изсветлеят. Това щяло да стане именно с намалението на ДДС. Секторът сам щял да изчисти сивите. Това ДДС е помощ, изтъкна той. Нямаме мазнинка, коментира още Захариев, ползвайки думите на Бойко Борисов. 

Борисов изсветлява сектора, въпреки че ГЕРБ против по-ниско ДДС за туризма
Обновена

Борисов изсветлява сектора, въпреки че ГЕРБ против по-ниско ДДС за туризма

Мярката е временна и ще се правят разчети

Със социалния министър ще се преговаря за вдигане на минималния осигурителен праг за сектор ресторанти. Намаленото ДДС щяло да запази цените в ресторантите. Всеки индивидуално щял да прецени дали може да намали цените.

Летният сезон все още е неизвестен, според него. Трябва да имаме някакъв сезон, смята Захариев. Ресторантите имали джентълменско споразумение с премиера.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов склони на 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.