Новите фискални устройства, които печатат бележка с QR-код и които на всеки пет минути изпращат съобщение до НАП за издадените бележки, са около 56 хиляди.

На 5 март между 13.30 и 15.40 часа сървърите на НАП са били неработоспособни. Вследствие на това фискалните устройства на един от производителите започват да дават съобщения за грешка и не могат да работят.

До края на март бензиностанциите трябва да дават нови касови бележки

До края на март бензиностанциите трябва да дават нови касови бележки

Бележките обаче няма да дават данни за печалбата на търговеца

От Агенцията по приходите (НАП) уточниха, че два часа по-късно проблемът в сървъра на НАП е отстранен, но част от касовите устройства са продължили да имат проблеми с подаването на информация.

Проверката е показала, че причината е в специфика на вътрешния софтуер на въпросния производител на касови апарати.

От приходната агенция отричат сривът да се дължи на хакерска атака.

БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

Бизнесът настоява за отлагане на Наредбата за касови апарати

"Добрата новина е че този проблем се появява в самото начало на въвеждането на новите касови устройства, когато в работен режим са само 56 хиляди от общо 400 хиляди обекта. Това ще ни позволи да вземем мерки за отстраняването на проблема преди през септември по новите правила да започнат да работят фирмите, ползващи Софтуер за управление на продажбите (СУП). Свързали сме се с производителя на проблемното фискално устройство и те изясняват причините, поради които софтуерът им е допуснал това забиване. На 7 март в НАП ще се проведе среща с разработчиците на софтуери за всички видове фискални устройства, за да прегледаме софтуерите им и да проверим дали има и други фискални устройства, които по една или друга причина, забиват или дават други грешки при работата си със сървъра на НАП", съобщи шефът на пресслужбата на НАП Росен Бъчваров.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има

От НАП заявиха, че ще предложат да отпадне изискването за печатане на дневния отчет на всяко едно фискално устройство, който да се предава в НАП.
Това предложение ще бъде направено, за да не се налага действащите нови 56 хиляди фискални устройства да бъдат допълнително модернизирани и наново сертифицирани.

Остава обаче новото изискване устройствата да изпращат до НАП данни не само за часа и минутата, в която е издадена всяка една касова бележка, но и за секундите.
Според НАП това изсекване се налагало, защото на базата на тези данни се генерира уникалният QR код, потвърждаващ идентичността на всяка касова бележка. В същото време изпълнението на изсекването не налагало промени в касовите апарати.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят