От НАП подсещат търговците в интернет да декларират електронните си магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби до 29 юни.

Срокът за обявяване на е-магазините беше удължен с последните промени в законодателството, напомнят от НАП. Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си.

Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие. Това не важи за гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи.

Електронната услуга работи от края на миналата година, като до момента вече са декларирани близо 11 000 електронни магазина.

В сайта на НАП вече е достъпна и нова електронна услуга, чрез която потребителите могат да видят дали конкретен онлайн търговец е декларирал магазина си пред НАП.