9300 фирми от Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Търговище, Русе и Разград, които са сключили 4 -часови трудови договори със своите служители, ще бъдат проверени от варненската НАП.

Фирмите са декларирали пред НАП 28 000 трудови договори на 4-часов работен ден, съобщи Шум.бг

Проверката, която ще направи НАП, ще включва и следене за нередности по трудовото договаряне с работниците, както и дали отчитат законосъобразно оборотите си.

От НАП уточняват, че ще проверяват индивидуално всеки един договор и добавят, че фирмите имат два варианта - сами да коригират времето на заетостта на персонала си и да избегнат санкции или да бъдат глобени веднъж от НАП и втори път от Инспекцията по труда.

В момента глобата за работа без трудов договор е до 15 000 лева на човек, а до 5000 лева се глобяват лицата, посочили неверни данни в осигурителните декларации.

Данъчната акция е провокирана от извършените съвместни проверки на данъчните и Инспекцията по труда по Северното Черноморие.

Припомняме, че за една седмица са проверени 226 обекта с 2 170 души персонал. Засечени са още 76 работещи без сключени писмени трудови договори. Установени са и нарушения на режима на междуседмичната и междудневната почивка, за които от инспекторите по труда са съставени 16 акта.