115 софиянци вече са служебно регистрирани по ДДС.

Проверени са 226 физически лица, декларирали през 2009 г. и от началото на 2010 г. до момента доходи от извънтрудови правоотношения над 50 000 лв.

Инспекторите са установили, че 115 от проверяваните лица са подлежали на задължителна регистрация по ДДС, но не са я направили. Лицата са регистрирани служебно, съобщават от столичната НАП.

Съставени са им актове за установените административни нарушения и е наложена глоба от 500 лв. до 5 000 лв. Възложени са ревизии, които да установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС заедно с всички лихви за периода.

Приключилите още м.г. ревизии на 11 земеделски производители от София установиха, че лицата дължат на бюджета повече от 370 хил.лв. ДДС. През различни години от проверявания период (2005 г.-2008 г.) те са формирали облагаем оборот от 100 до 250 хил.лв. и е следвало да се регистрират по ДДС.

80% от служебно регистрираните лица са получили доходи от наеми на недвижимо имущество. Останалите са декларирали доходи от свободни професии, от продажба на недвижимо имущество, доходи от земеделска продукция и други.

Припомняме , че за последните 5 години в НАП-София са регистрирани по ДДС 1165 физически лица.

В момента тече засилена проверка на подаваните през 2010 г. данъчни декларации за доходите получени през м.г. Селектирани са 57 физически лица, които се проверяват за регистрация по ДДС. 10 от проверките вече са приключили със служебна регистрирация на лицата.

Всяко физическо лице, което е декларирало облагаеми доходи над 50 000 лв. за последната данъчна година и няма регистрация по ДДС ще бъде проверено и регистрирано служебно от инспекторите на НАП. За определяне сумата на неначления ДДС заедно с всички лихви за периода ще му бъде възложена ревизия.