От днес започва пълна данъчна проверка на фирмата купувач на металургичния комбинат „Кремиковци", съобщиха от приходната агенция.

Припомняме, регистрираната на 15 март "Елтрейд къмпани" ЕООД спечели търга за комбината, а два дни по-късно преведе дължимата сума от 316 млн. лева.
Собственик на фирмата е 27-годишният Лъчезар Варнаджиев (на снимката).

Инспекцията, възложена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов ще изследва произхода на средствата за закупуването на предприятието, транзакциите на дружеството с други фирми и физически лица от момента на създаването си и всички данъчни последици, които са възникнали от движението на паричните потоци преди и след сделката за "Кремиковци".

Ден след търга стана ясно, че 59 млн. евро кредит на Елтрейд къмпани са отпуснати от Първа инвестиционна банка.

Проверката ще бъде основно насочена към данъка върху добавената стойност, добавят още от Националната агенция за приходите, но ще обхване още корпоративните данъци и дължимите осигурителни вноски

Според Закона за ДДС всяко лице, чийто оборот за последните 12 последователни месеца надхвърля 50 000 лв. е задължено да се регистрира за целите на данъка върху добавената стойност.

От НАП подчертават, че дружеството - купувач на металургичния комбинат няма ДДС регистрация към момента, въпреки че очевидно е привлякло инвестиции в значителни размери.

Ревизорите ще проверят още числеността на персонала на фирмата, възнагражденията и осигурителните вноски, които компанията начислява и внася в бюджета, допълват от приходното ведомство.

Очаква се проверката да приключи в рамките на няколко седмици, тъй като дружеството е регистрирано скоро и броят на сделките му е малък.

Ако бъдат засечени нередности, инспекцията може да се разпростре и срещу други физически или юридически лица.

Възложих проверката защото тук става дума за много големи парични потоци към едно дружество, което няма никаква търговска или данъчна история. Интересът на държавата е да проучи напълно произхода на парите, за да сме сигурни, че всички данъци и осигуровки са внесени.", коментира изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.