НАП започна проверка на фирми, декларирали, че са получили услуги от ЕС на стойност 175 млн. евро. В същото време обаче тези сделки не фигурират в декларациите на европейските им контрагенти.

Разминаванията са засечени от системата VIES при съпоставяне на VIES-декларациите на фирмите от ЕС и данните от ДДС-декларациите на българските им контрагенти.

Най-големи са разминаванията на обема на предоставените и получени в България услуги са установени при сделки с Холандия - над 10 пъти, Италия - повече от 6 пъти и Германия - над 3 пъти.

Това означава, че родните фирми са декларирали в пъти повече платени услуги на европейски контрагенти, отколкото самите те са обявили в своите VIES-декларации.

Разминаването в данните от българските фирми и европейските им контрагенти ще се проверява от НАП и данъчните администрации от държавите-членки на ЕС.

На лице са основателни съмнения за загуби от ДДС и корпоративен данък чрез деклариране на фиктивни сделки. Част от разликите вероятно се дължат и на промяната в правилата за определяне на мястото на изпълнение на доставки на услуги в рамките на ЕС.

Според новите изисквания, когато услугите се предоставят на фирма, регистрирана по ДДС, мястото на доставката на услуги е там, където клиентът е установил своята дейност.

Това означава, че ако европейска фирма доставя услуга на българска, която е регистрирана по ДДС, данъкът се начислява в България, а не както беше в общия случай до 1 януари 2010 г. - в страната на доставчика.

По повод на разминаванията от НАП са изпратени запитвания за конкретни български фирми до данъчните администрации на страните членки на ЕС, за да се уточни реалността и вида на доставените услуги, както и причините за разликите.