До края на годината ще бъде представена концепцията на Министерството на труда и социалната политика за промените при пенсионирането при инвалидизация и болест.

Броят на пенсионерите по болест и начинът на отпускане на пенсиите, социалният министър Ивайло Калфин определи като един от проблемите в пенсионната система към момента, макар и да посочи, че процентът на инвалидните пенсии у нас е сравним с този в други европейски страни.

Социалното министерство ще върви в посока на мерки за връщане на пазара на труда на пенсионерите, но ще се затегнат и кранчетата в системата, увери Калфин, според когото наличните средства трябва да бъдат насочени в правилната посока.

Другият проблем, по който работи министерството към момента е Законът  за частните пенсионни фондове, където продължават да се обсъждат мерки, включително и предложените вече от Комисията за финансов надзор.

Министър Калфин не скри, че очаква сериозен отпор от страна на фондовете, но бе категоричен, че промени се правят в името на интереса на гражданите.

На пресконференцията бяха изнесени и данните, че към този момент около 6500 българи са прехвърлили партидите си от частните фондове към НОИ, като сумата, която е прехвърлена, е около 10 млн. лв.

Според коментара на социалния министър макар и да има случаи на намаляване на пенсиите, те са малко и това е изцяло индивидуално. „Трябва да се гледа всяка една заповед на пенсиониране по отделно”, подчерта той.

Ивайло Калфин посочи още, че реформата в тази посока изцяло се насочена към това частните пенсионни фондове да започнат да работят и да докажат с цифри своето съществуване.
Аз не съм прехвърлил партидата си, ще го кажа пак, и няма да я прехвърля”, заяви министърът, който очаква фондът да му покаже, че работи.

Трябват няколко милиарда годишно, за да се изпълнят исканията на майките, попари ги Калфин

Трябват няколко милиарда годишно, за да се изпълнят исканията на майките, попари ги Калфин

Коалицията зависела от Реформаторите

Иначе като цяло очакванията на министър Калфин са националната осигурителна система да върви към стабилизация, тъй като към момента цифрите показват с около 2% подобряване на баланса на НОИ. Тенденцията, според министъра, е изравняване на субсидиите от републиканския бюджет и собствения бюджет на социалното осигуряване.

По отношение на реформата, която беше направена министър Калфин заяви, че се надява следваща реформа да не се прави – „в рамките на неговия министерски мандат, а дори и след моето пенсиониране”. Според Калфин макар и с малки стъпки, посоката е правилна, тъй като предприетите промени водят до стабилизация и сигурност.

По-лошо от несигурността няма”, уверен е Калфин, който изрази надежда да е прекъснал практиката на ежегодна промяна на правилата в пенсионно-осигурителната система.

На въпрос за неуспелите промени при социалните придобивки в системата „Сигурност”, които изведоха полицаите на протести, Ивайло Калфин коментира, че разговорите продължават и те са в правилната посока, а подобряването на условията на труд се усещат, според него, от всички.

По думите на министъра с прокараните в момента промени не би трябвало да има социална група, която е недоволна, тъй като се търси основно „справедливостта”. „Трябва да се намалят огромното количество изключения, за да се постигне баланс в системата”, заяви Ивайло Калфин.

На пресконференция бе представен „Наръчник на бъдещия пенсионер”, изготвен от МТСП, 24 часа и фонд „Условия на труд”, в който на достъпен език и с конкретни примери се разясняват условията за пенсиониране според българското законодателство. Наръчникът се разпространява в търговската мрежа, като 50% от тиража му е предназначен за безплатно разпространение.