Съдебната реформа не е промяна в Конституцията и смяна на главния прокурор. Това коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод вчерашните трусове при гласуването на промените в Конституцията в Народното събрание и подадената оставка от правосъдния министър Христо Иванов.

По думите на Калфин, коалицията засега е стабилна, но всичко зависи от поведението на Реформаторския блок като „основна съставка” на тази коалиция.

Той даде да се разбере, че лично той, но и като представител на АБВ очаква решението на Реформаторския блок дали ще излязат от коалицията или не. Той подчерта, че АБВ имат непроменлива позиция по отношение на съдебната реформа и на Конституцията и тя е за независимост на съдебната система.

По повод провеждащия се в няколко града протест на родители Ивайло Калфин заяви, че за да се изпълнят техните искания, са необходими няколко милиарда лева годишно.

Това са възможностите, които имаме. Бюджетът е това, което отделяме като държава и данъкоплатци”, заяви Калфин, давайки да се разбере, че повече средства за родителите и семействата няма да бъдат отделени.

Социалният министър обаче допълни, че като цяло, дори и в бюджета за следващата 2016 г., и като обща сума, и като тенденция увеличението на парите за семействата не е малко. Той призна, че индивидуално, на всеки човек поотделно, това се отразява малко на джоба, но тенденцията в мащаб е за увеличение.

Не би трябвало да има недоволни от пенсионната реформа, сигурен Калфин

Не би трябвало да има недоволни от пенсионната реформа, сигурен Калфин

Постига се справедливост и сигурност в системата

Това, което социалният министър увери, че ще му е цел и според него е изключително важно да бъде направено, е да се увеличат средствата за родителите с деца с тежки увреждания. Настоящото положение за намаляване на средствата, които получават тези родители, когато децата навършат 18 години, Ивайло Калфин определи като ужасна несправедливост. Именно към тези семейства ще бъдат насочени усилията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Ивайло Калфин увери, че до края на годината ще изпълни обещанието си да представи концепцията на МТСП за промяна на пенсионирането при инвалидизация и болест.