Родители искат повече социални придобивки и стимули от държавата, организирайки национален протест.

Двайсетина родители, предимно майки, протестират с малките си деца пред парламента. Окичили бебешките колички с плакати, те искат по-сериозна и ясна политика за разрешаване на демографската криза.

Според протестиращите защитата на майките и децата е въпрос на оцеляване на нацията и част от националната сигурност. Ние искаме разумна политика водеща към достоен живот.

Депутат с ангажимент към протестиращите майки, подкрепя ги

Депутат с ангажимент към протестиращите майки, подкрепя ги

Исканията на родителите трябвало да се чуят

За news.bg майки разказаха, че за много деца още няма места в детските градини. Те искат държавата да им дава като обезщетения парите за месечните такси на детските заведения, ако за децата няма места.

Майчинските за втората година след раждане да са обвързани с минималната работна заплата, настояват още те. Според недоволните семейства така майките ще могат да преценят според нуждите на всяко дете дали да си вземат и втората година, обезпечени финансово, или да се върнат на работа, а не да бъдат заставяни да работят поради ниски доходи.

Трябват няколко милиарда годишно, за да се изпълнят исканията на майките, попари ги Калфин

Трябват няколко милиарда годишно, за да се изпълнят исканията на майките, попари ги Калфин

Коалицията зависела от Реформаторите

Детски надбавки за всяко дете и помощи за младите майки, родили до две години след завършване на висше, настояват още родителите. В исканията си те са подкрепени от левицата - червени депутати и общински съветници се присъединиха за кратко към тях.

Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години - изследвания, логопед, психолог, рехабилитатор и други специалисти, нужни за пълноценното детско развитие и интеграция при установяване на нарушено такова.