Нов дълг от 5,3 милиарда лева одобриха депутатите, гласувайки на второ четене текстове от Закона за държавния бюджет за 2016 година.

Финансовата система не е враг на обществото, подчерта от трибуната на НС финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че дългът се генерира от разходите на държавата, които превишават нейните приходи.

Не бива да всяваме безпокойство и дисбаланси във финансовата система, особено, когато те не съществуват, настоя той пред депутатите.

Орязаха парите за подслушване в ДАНС

Орязаха парите за подслушване в ДАНС

Тази година 2850, догодина - 1200 "бръмбъра"

Финансист номер едно настоява да се спрат със спекулациите по темата. С приетия нов дълг максималният размер на държавния дълг към края на 2016 г. няма да надвишава 26,6 млрд. лв.

Все пак стана ясно, че сумата от 5,3 милиарда лева е максималната, която ще си позволи да вземе държавата.

Министър Горанов обясни още, че през следващата година всички финансови институции ще бъдат подложени на стрес тест. Това включва не само банки, но и застрахователни и пенсионни фондове.

Не дадоха от бюджет 2016 още 12 млн. лева за ин витро

Не дадоха от бюджет 2016 още 12 млн. лева за ин витро

Искаха 24 млн., вместо 12 млн.

Уроците от 2014 г. са, че държавата трябва да е на място, когато финансовата система изпитва затруднения, обясни финансист номер едно.

Социалистът Янаки Стоилов очаквано поиска по-нисък държавен дълг. Колегата му от левицата Георги Търновалийски попита пък за какво ще се похарчи новия заем.