Повече средства за асистирана репродукция поискаха реформаторите по време на дебатите за второ четене на Бюджет 2016. Предложението им обаче не мина. 

За първите шест месеца на годината, по думите на депутата Настимир Ананиев, са извършени 1400 процедури. 450 деца са  родени вследствие на ин витро процедури.

До момента също така са подадени над 2000 заявления за държавната програма по асистирана репродукция. Одобрени са 1800. За нас е много важно да правим политики в тази насока, заяви депутатът от РБ Ананиев.

И БАН остана без допълнителни пари за 2016-та

И БАН остана без допълнителни пари за 2016-та

Опозиция и управляващи не се пребориха

В момента по тази програма се отпускат годишно 12 милиона лева. За догодина реформаторите искат средствата по програмата да са в размер на 24 милиона лева.

Настимир Ананиев смята, че тези допълнителни 12 милиона лева ще дойдат от повечето приходи от акцизи. По думите му кабинетът доказал, че може да събира повече средства в държавната хазна. От там щели да дойдат и допълнителните средства за асистирана репродукция.

Ако не бяха сринали КТБ, щеше да има повече пари за бюджета, отсече Борисов

Ако не бяха сринали КТБ, щеше да има повече пари за бюджета, отсече Борисов

Недоволен е от липсата на взаимодействие между МВР и летището

Ако се увеличат средствата, поне 900 бебета годишно очаква реформаторът. Това са 30 класни стаи, които ще бъдат запълнени, аргументира се депутатът. Според него това е една стъпка към решаване на проблемите с демографската криза.