Опозиция и управляващи не се пребориха за повече средства за БАН по време на днешното второ четене в парламента на държавния бюджет за 2016 година.

Предложения дойдоха от Милен Михов от Патриотичния фронт. Повече пари за наука поискаха и от АБВ, БСП и ДПС. Мнозинството обаче не се вслуша в аргументите на останалите формации и предложенията не минаха.

Не се впечатли и от изказването на ДПС, че младите учени в БАН получават заплата като на хигиенистка. Без наука няма сполука, призова депутатът от ДПС Четин Казак. За съжаление не се вслушахте в нашите конструктивни предложения, коментира той след като науката не получи допълните средства в бюджет 2016.

Припомняме, по време на дебатите в бюджетната комисия шефката й Менда Стоянова отсече, че за нереформираната БАН не трябва да се отпускат повече пари.

От ДПС са недоволни, че и през следващата година науката ще трябва да оцелява с оскъдни средства. Тя ще продължи да вегетира, притеснен е Казак. Той изтъкна, че за наука са нужни повече средства предвид и повишаваща се неграмотност.

Няма визия за развитие на науката, критикува Казак. Няма перспектива и за младите учени да се развиват в България, според депутата. Не знам какво бъдеще ние осигуряваме на младите, притеснен е той. Ще се превърнем в бананова република, опасява се още Четин Казак.