Българското правителство пласира на международните пазари облигационен дълг на обща стойност от 3 млрд. евро и още 1.5 млрд. долара. Както съобщава Министерството на финансите, той е разпределен в три емисии. Финансовото министерство определя пласмента на облигациите за успешен. Едната емисия е за 1.75 млрд. евро и е със срок за погасяване от 8 години при годишна лихва от 3.625% и с цена от 98.657 евро за 100 евро номинал, която осигурява на инвеститорите доходност от 3.823% годишно.

Втората е за 1.25 млрд. евро със срок на погасяване от 20 години при годишна лихва от 4.25% и цена от 97.864 евро за 100 евро, като доходността е от 4.413% годишно.

Третата емисия е доларова, с общ номинал от 1.5 млрд. долара, със срок на погасяване от 12 години при лихва от 5% годишно. Цената при записване е 98.251 долара за 100 долара, която осигурява годишна доходност от 5.192% годишно.

Колко добри са ноемврийските еврооблигационни емисии на България?

Колко добри са ноемврийските еврооблигационни емисии на България?

Българското правителство емитира на 6 ноември облигации в два транша, деноминирани в евро

Част от парите от евроемисиите ще се ползват за покриване на плащанията по емисията 10 годишни облигации в размер на 1.493 млн. евро с падеж на 3 септември. Останалите пари в евро и в долари пък ще покрият външни плащания на държавата по различни договорени доставки, в това число и военни. Разбира се парите, нямат панделки, но на фона на ангажиментите за покупка на военна техника, както и на услуги и екипировка за атомната електроцентрала, е логично въпросните средства да бъдат насочени в тези направления. Иначе за какво са ни доларови наличности в подобни обеми?

Трудно е да се каже доколко сегашните траншове са успешни като постигната цена. Според Министерството на финансите емисиите те са безспорен успех, но от това ведомство не може да се очаква друга констатация. Прави обаче впечатление друго. Не е тайна, че пряко влияние върху разходите по бюджета оказват лихвите, които плащаме държавата по дълга. Емисията, която ще погасим на 3 септември, носеше на инвеститорите лихва от 2.95% - значително по-малко от лихвите на сегашните емисии. Това означава, че новият дълг натоварва допълнително разходите на хазната, и то чувствително. Вярно е обаче също така, че като ценови параметри сегашната емисия е много по изгодна от аналогичната осемгодишна емисия пласирана, през 2023-а, която носи лихва от 4.375%. При сравнение с нея служебното правителство отбелязва значителен успех спрямо последния редовен кабинет.

Що се отнася до настоящата двайсетгодишната еврооблигационна емисия, аналогична по матуритет облигация е емитирана през 2015 г. Там лихвата е 3.125%, а сега тя е 4.25% годишно. Разликата е съществена , но международната конюнктура и пазарите тогава и сега също се различават много.

Доходността на 6-годишните ценни книжа се стабилизира, но нивата не са добри за бюджета

Доходността на 6-годишните ценни книжа се стабилизира, но нивата не са добри за бюджета

Съществува сериозен риск стабилизацията да се окаже временна

При емисия пък въобще трудно могат да се правят сравнения. Лихвата от 5%, която тя носи на инвеститорите, е обезпокоително висока.

Ако вземем за основа при оценката базисните точки над middle swap-а по евроемисиите, може да се твърди, че сегашните емисии са по-успешни от пласираните през ноември миналата година. Тогава по емисията с матуритет от 7.5 години надбавката бе 150 базисни точки, а по тази от 12.5 години и половина - 185 базисни точки. По сегашната емисия с матуритет от 8 години надбавката е 135 базисни точки и 190 базисни точки за емисията, която обаче е с много по-дълъг срок на погасяване - 20 годишни. И все пак българската 20-годишна емисия носи почти два пъти по висока доходност от аналогичните по матуритет германски облигации. Нейната доходност е по-висока и от 20 годишните облигации на Гърция и Италия, които за разлика от България са свръхзадлъжнели. Всички тези детайли правят успеха на сегашните ни емисии твърде съмнителен и дават основания за сериозни опасения относно финансовото здраве на държавата.