Правителството пласира поредната емисия шестгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), носещи лихва от 3.25% годишно. Това е четвъртия пласмент от тази емисия, която за пръв път бе предложена през май месец 2024-а. Тогава средногодишната доходност, при която първичните дилъри купиха книжата й, бе 3.35% годишно, а направените поръчки осигуриха покритие от 2.23 пъти.

При следващите две преоткривания на емисията доходността доходността се повишаваше - с други думи условията, при които правителството се финансираше с такива ДЦК, се влошаваха. На аукциона през юли среднопретегленото й годишно ниво достигна 3.82% при коефициент на покритие от 1.3 пъти.

Служебният кабинет изтегли нов заем за 200 милиона лева

Служебният кабинет изтегли нов заем за 200 милиона лева

За четвърти път от встъпването на правителството на Димитър Главчев в длъжност

Сегашния последен аукцион осигури среднопретеглена доходност от 3.8% при покритие от 2.34 пъти. Този резултат безспорно е по-добър от юлския и е сигнал за стабилизиране на ситуацията, но на високи нива на доходност, неблагоприятни за бюджета. И то при сериозна лиха, по-висока от тази по някои банкови кредити за граждани и фирми. А именно лихвата по държавните ценни книжа влияе директно върху разходната част на бюджета.

Съществува сериозен риск въпросната стабилизация да е временна. Това ще стане ясно през последното тримесечие на годината. Може с висока степен на вероятност да се предположи, че, ако данните за изпълнението на бюджета се влошат, и, ако следващото Народно събрание не приеме консервативен бюджет за 2025-а, условията, при които ще бъдат пласирани въпросните облигации при следващо преотваряне, ще се влошат, като доходността им се повиши.

Показателите на краткосрочния дълг се влошават

Показателите на краткосрочния дълг се влошават

Доходът на тези тригодишни левови ценни книжа е над този, който носят много други финансови инструменти