Пенсионерите ще получат новите размери на пенсиите си с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35% през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула. Това обясни пред националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

Според нея обаче избраната от депутатите дата за влизане в сила на увеличението на пенсиите - 25 декември, е странна и дори смешна.

Странно е решението за вдигането на пенсиите, според Симеон Дянков

Странно е решението за вдигането на пенсиите, според Симеон Дянков

Бюджетът за 2021 г. задава параметрите на следващия бюджет - за 2022 г.

От никъде не следва, че ако преизчислението през новия коефициент на приноса на осигурителния стаж беше записано, че ще действа от 1 януари, съвсем не означава, че един следващ кабинет, един следващ закон за бюджета няма да държи сметка, тъй като това може да се случи само ако някой отмени тази норма, поясни Гонева.

Тя бе категорична, че решенията на НС за пенсиите означават денонощна работа на специалистите по ДОО в НОИ , тъй като става въпрос за над 2,2 млн. пенсии, към които ще бъде приложен новият коефициент.

"Така трябва да работят колегите от НОИ, че на 7 януари всички пенсионери да получат новите си пенсии заедно с такава част от тези нови пенсии, която се отнася за пет дни през месец декември. Разбира се, че през месец декември те ще получат действащите пенсии към месец декември", посочи Гонева.

Решено на трети ден: Три месеца по 120 лв. и преизчисляване на пенсиите от 25 декември

Решено на трети ден: Три месеца по 120 лв. и преизчисляване на пенсиите от 25 декември

БСП обвини, че се следва приказката "тати ще ти купи колело, ама друг път"