Дебатът в Народното събрание за пенсиите се е изродил в предизборно наддаване. Бившият финансов министър Симеон Дянков не е учуден от това, било е очаквано. Решението обаче, до което се е стигнало, е странно от бюджетна гледна точка, според Дянков, тъй като се оказва, че бюджетът за 2021 г. задава параметрите на следващия бюджет - за 2022 г. Освен това Дянков предупреди, че разговорите за Бюджет 2022 г. трябва да започнат след месец. Това не изключва възможността да се прегласува решението и то да падне, поясни бившия финансов министър

"За да се преизчислят пенсиите може да се стигне се или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки. Ако това се случи следващото правителство трябва да дойде и да каже: "Извинявайте, гласоподаватели, но сега ви вдигаме данъците", посочи Дянков, въпреки че обясни и че това е нямало как да се избегне:

"Социалните разходи вървяха нагоре, а нямаше начин да се харчат допълнителните постъпления. Решението беше правилно", каза още Дянсов.

По думите му това, че от ГЕРБ-СДС не са участвали в дебатите за бюджета е несериозно.

"Финансовите министри трябва да уважават институцията, за която са работили. Недопустимо е един бивш финансов министър да напусне залата. Той винаги може да помогне по някакъв начин на Асен Василев.", поясни Дянков.

"Видя се какво става, когато едно правителство, дори и служебно, и нямаш партии зад себе си - популизъм. Правителството тръгна надясно, после зави наляво. В момента по-скоро се е позиционирало в центъра." Но Симеон Дянков не изключва това да е правилната постановка точно в този момент.

Явно предстои коалиционно правителство, заяви Дянков. Мнението му е и че е възможно ГЕРБ да участва в следващото управление - най-вероятно именно във формата на коалиция. "Вярвам, защото ГЕРБ има управленчески опит. Вижда се че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи", посочи Дянков, но според него е несериозно да се говори за ГЕРБ без Борисов.

Дянков гледа положително на евентуалния политически проект на Асен Василев и Кирил Петков.

"Пътувам доста често извън България и се виждам по летищата с много българи, които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре.