Пенсионерите ще получат надбавка към пенсиите си за трите последни месеца на годината - октомври, ноември и декември - в размер на 120 лв., а преизчисляване на пенсиите ще е от 25 декември, включително и увеличение на минималната пенсия на 370 лв.

След над три часа свади днес депутатите приеха промените в приходната и разходната част в бюджета и необходимите корекции за сроковете на вече приетите параграфи, с което приключиха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване на второ четене.

Гълъб Донев не вярва следващото Народно събрание да променя новите пенсии

Гълъб Донев не вярва следващото Народно събрание да променя новите пенсии

След декември ще има преизчисление

Първото предложение е на ДПС, второто е направено от служебния кабинет и променено само по дата от бюджетната комисия. Бе отхвърлено предложението на ГЕРБ добавката да бъде 100 лв. Това решиха депутатите след повече от три часа спор в парламента днес, като темата как точно да се гласува, бе подложена на дебат и вчера и предишния ден. Т.е. три дни поред депутатите останаха в процедура на актуализация на първия малък бюджет - този на ДОО.

За преизчисляване на пенсиите от 25 декември гласуваха 126 депутати, 44 се въздържаха, против нямаше. За 120 лв. добавка гласуваха 130, против бяха 31, въздържаха се 7. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването за пенсиите.

За изказване на отрицателен вот излезе Филип Попов от БСП, който поясни, че два дни се опитват на българските пенсионери да не се даде каквото се чака - от 1 октомври, а сега е отложено от 25-ти декември. "Опитвате са да се изсулите като мокра връв, за да не актуализирате пенсиите на гражданите. Имаме ясна позиция, че българските пенсионери заслужават тази актуализация, те не живеят достойно, имат нужда от актуализация на пенсиите и от допълнителни 120 лв.", каза той. Това, което направихте, е като в приказката "тати ще ти купи колело, ама друг път". Отново излъгахте пенсионерите, добави той.

В дебата се включи и министърът на финансите Асен Василев, който изкара на трибуната "документ с дата 22 юни". Поясни, че Министерство на финансите е обсъдило онлайн с широк кръг експерти предложения документ, с финансови експерти на партия ГЕРБ след изборите и след конституиране на парламента. Първото нещо като министър на финансите, което направих, е да кажа да се излъчат финансови експерти. Всички, с изключение на ДПС, излъчиха такива експерти, ние проведохме точно този разговор - за средства за всички сектори, поясни той.

Пенсиите, добавките и бюджетът: Процедурно депутатите влязоха в Параграф 22

Пенсиите, добавките и бюджетът: Процедурно депутатите влязоха в Параграф 22

Това е трети ден, в който НС не може да уточни как и какво да гласува

В гласуваната актуализация на бюджета на ДОО е отразено и предложението на БСП от 1 октомври 2021 г. обезщетението за майчинство за втората година да стане 650 лв., както и преизчислението на пенсиите с индекс 1.35, увеличението на тавана на максималната пенсия, както и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., които влизат в сила от 25 декември 2021 г.

Преди гласуването от дебата:

Александър Ненков от ГЕРБ призова към смелост да се приемат всички предложения, включително и това на ГЕРБ, и пенсиите да се актуализират от 1 октомври. Бъдете така смели да си изпълните предложението и от 1 октомври пенсионерите да приключат по-високи пенсии, а не да се прави от 25 декември, края на годината, когато ще има друго правителство, каза той.

Мая Манолова поиска ГЕРБ пък да си признае, че предлагат да няма актуализация на пенсиите. Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие, защото 12 г. не направихте нищо за тях и когато има правителство, което иска преизчисляване, не го искате, създавате хаос и не искате да се повишат пенсиите", категорична бе депутатката от ИБГНИ.

Филип Станев призова за същото. "Защо не го заявите от ГЕРБ, а си играем на процедурни хватки, реплики, дуплики. Нека работим, трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал", каза той.

В дебата се включи и министърът на финансите Асен Василев, който изкара на трибуната "документ с дата 22 юни". Поясни, че МФ обсъдило на широк кръг онлайн предложения документ, с финансови експерти на партия ГЕРБ след изборите след конституиране на парламента. Първото нещо като министър на финансите, което направих, е да кажа да се излъчат финансови експерти. Всички, с изключение на ДПС, излъчиха такива експерти, ние проведохме точно този разговор - за средства за всички сектори, поясни той. Детайлно и подробно това бе обяснено на вашите експерти, водени от Кирил Ананиев, поясни той. Дали има ли и няма мнозинство, също и правителство, към този момент не беше ясно. Стъпихме на основата да се продължат мерките максимално бързо и да на това да стъпи следващо правителство. Предложенията на групите са дадени, обсъждат се в комисии, говори се с ПГ на комисия, категоричен бе Василев.

Деница Сачева от ГЕРБ пък заяви, че разговорите в кабинета на Асен Василев не били реални консултации. ГЕРБ настояват, че служебното правителство не може да прави постоянни политики. Да се правят нещата законно, призова тя.

Румен Гечев от БСП каза, че в момента по време на пандемия нито една страна в Европа не прави постоянни промени в бюджетите, а само временни, защото не се знае дали няма кризата да се засили. Той призова да не се дават помощи, които после не могат да бъдат спрени. Решенията ни сега са до 31 декември 2021 г., което е докато се управлява, посочи той. 150 млн.лв., ако останат непокрити в песимистичен сценарий, това представлява 0.37% допълнителен бюджетен дефицит на България, което стига до горната граница на закона за публичните финанси и не се налага да се променя, сметна Гечев и даде пример за увеличението на бюджетния дефицит в другите страни - Дания, Германия, Италия, Румъния, Унгария и др.

Служебното правителство и политиката на ГЕРБ в условията на ковид криза "затягат коланите и ни се смее цяла Европа", добави той и бе категоричен, че БСП ще гласува според предизборната си програма и както са обявили.

Тома Биков от ГЕРБ защити, че "Ако иска да се помогне на хората, служебното правителство трябвало да се занимава с кризата, а не да предлага стратегически решения и следващото правителство да няма възможност да взема свои решения. Излъга ви Румен Радев", посочи той.

Кирил Ананиев защити ГЕРБ: Ако бюджетът се изпълняваше от ГЕРБ, нямаше да има нужда от актуализация, ние знаем откъде и как да осигурим необходимите средства, за да приключи успешно тази година.

Корнелия Нинова от БСП коментира, че решенията за пенсиите не са взаимноизключващи се, а взаимнодопълващи се. Едното било трайна мярка, а другото представлява антикризисна помощ. В момента се прехвърля отговорност от група на група и се търси виновник защо не става. За БСП е нужна актуализация, защото така се прави в правова държава. "Когато има излишък в бюджета и допълнителни приходи - тук е мястото, където те трябва да се преразпределят. Няма никакво значение кой го прави, дали е уважаван служебен кабинет или неуважаван редовен. Няма никакво значение кой е премиер - ако мислиш за държавата и за правовата държава се прави така", каза още Корнелия Нинова.