Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години. Шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро. Благодарение на тях у нас са се разкрили близо 9 000 работни места. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм, пишат от пресслужбата на Министерството на икономиката.

В хода на срещата посланик Бергхолм представи данни от проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава. Според проучването шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. По думите ѝ шведски компании наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни.

Бергхолм посочи и че индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места.

Посланикът допълни, че автомобилната фирма "Волво" ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания "Стилфронт" вече е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата стана ясно още, че в началото на предстоящата 2019 година ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни. Също така се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

F-18, F-16 и "Грипен" са новите машини

Търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Кралство Швеция се е удвоил в последните няколко години. Само за първите 6 месеца на 2018 г. износът ни към скандинавската държава се е увеличил с 15.3 % и е на стойност 106 млн. евро. Това обяви от своя страна Лилия Иванова.

Икономическият заместник-министър посочи още, че двете страни имат по-голям потенциал за развитие на търговските си отношения като посочи секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ като приоритетни.