Около 36% от българското население живее в бедност. Това заяви пред БНР икономическият съветник на КТ "Подкрепа" и председател на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова. Тя е автор на изследването „Бедни срещу бедни”.

Григорова посочи, че числата са показали, че бедността е нерегистриран феномен. Нуждаещите се от подпомагане по никакъв начин не попадали в регистрите на официалната държавна статистика и агенции, които се борят с крайна бедност.

Григорова изрази съжалението си, че това се отнася до голяма част от хората.

Тя обясни, че е трудно да се каже точно колко са, но като се вземат предвид работещите бедни, здравнонеосигурените поради голяма бедност, безработните с ниски или никакви доходи, пенсионерите – сред които 1,3 млн. живеят с доходи под официалната линия на бедност, се получава група от около 36 % от населението ни.

Ваня Григорова уточни, че не претендира за крайна точност. Тя посочи, че тези хора не се подпомагат по никакъв начин от държавните институции. Григорова нарича тази група – група на сивата бедност, по подобие на сивата икономика, която обаче се изследва и срещу която се води борба.