Всичко около скандала с НАП е спекулация. Вярвам само на факти и на документи. В нормалния свят господства принципът на невинност.

Това каза финансовият министър Пламен Орешарски в студиото на БиТиВи по повод аферата с източване на ДДС в НАП и оставката на шефа на агенцията Мария Мургина.

Според него скандалът ще отшуми, тъй като не почива на факти и доказателства.

Орешарски започна с това, че България е сравнително слабо засегната от глобалната икономическа и финансова криза заради „сравнително добрата и разумна фискална политика през последните години, призната и от МВФ и рейтинговите агенции.

Как се правят излишъци, ако приходната администрация не работи, запита Орешарски и за доказателство извади таблица, която показва ръста на измамите с ДДС.

България е на четвърто място (първото е за страната с най-малко ДДС измами) - след нас са Белгия, Гърция, Франция, Испания, а в Италия са най-големите ДДС измами, според проучването.

За това, че е имало чадъри над фирми - кой го казва, кой го доказва? Да видим какви са резултатите. Никъде не става дума за източване на ДДС, заяви Орешарски.

Някои виждал ли я е тази разработка на ДАНС, запита той и обяви, че стои зад всичките си 14 хил. експерти, докато не се докаже вината им.

Пламен Орешарски още веднъж подчерта, че Мария Мургина е подала оставка заради натрупано напрежение, а не заради тези спекулации и източвания.

На въпрос дали над бившата шефка на НАП е имало протекции, Орешарски отвърна, че нейният професионализъм я протектира и отново подчерта, че докато не се докаже нейната вина, стои зад нея и зад бившия шеф на митниците Асен Асенов.

По повод последните изявления на Емил Димитров-Ревизоро Орешарски коментира, че Димитров е човек, бил шеф за 6 месеца на митниците и след това не е ръководил нищо дурго.
Финансовият министър информира също така, че периодът, в който Ревизоро е бил шеф на митниците, е бил единственият с по-малко приходи спрямо предшестващия го.

Орешарски отрече всичко около скандала с НАП.

Като единствената вярна информация финансовият министър посочи случаят в Пловдив, където за източване на ДДС бяха уволнени четирима служители. Той подчерта обаче, че случаят е разкрит от инспектори на агенцията, а не някъде отвън.

Орешарски опроверга и твърденията, че Мургия е разформировала контролбните органи в Пловдив и Варна - не може преструктурирането да се нарича закриване, подчерта министърът.

Според Пламен Орешарски всичко е спекулация, а твърдението, че е източвано по 1 млрд. годишно е невярно и това са прекалено големи числа. Ако бяха верни, щяхме да сме в много лоша ситуация, обясни той.

Макрофактите говорят точно обратното - ние сме една от най-стабилните макроикономически държави в Европа.

Информацията, че митниците са в ръцете на хора с прякори Цайса, Белия, Дебелия, Пингвина, финансовият министър коментира, че тези имена не му говорят нищо.

Този, който го твърди може да ми донесе документи и ще ги проверя веднага - със Сертов (шефът на ДАНС, б.р.) работим добре, констатира той.

По думите му е логично опозицията да провежда подобна кампания преди изборите - какво очаквате от нея - да хвали министрите ли, попита Орешарски.

Той определи опозицонното поведение като микс от предизборно говорене и недобросъвестност.