Основните рискове за макроикономическата среда в настоящия момент са свързани с влиянието на външни фактори, които рефлектират в нарастване на дефицитът по текущата сметка.

Това стана ясно от пресконференцията на финансовия министър Пламен Орешарски, относно изготвения отчет за дейността на министерството за периода 2005-2006 г.

За първите пет месеца на тази година дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е в размер на 7.4% от БВП при 4.7% от БВП за същия период на 2005 г. С най-голям принос за увеличаването на дефицита по текущата сметка е нарастването на дефицита по търговското салдо - с 810 млн. евро спрямо същия период на миналата година. 

Министър Пламен Орешарски заяви, че въпреки трайната тенденция на нарастване на дефицитът по текущата сметка, той няма да надхвърли 15% от БВП.

Негативната тенденция към нарастване на дефицита поставя допълнителни предизвикателства, свързани със постигане на бюджетен излишък в края на 2006 г., който да компенсира дисбалансите в платежния баланс и провеждането на строга финансова дисциплина, с която да се подобри ефективността и структурата на бюджетните разходи.

От доклада става ясно, че България ще продължава да поддържа висока степен на макроикономическа стабилност, характеризираща се с висок икономически растеж, относително ниска инфлация и намаляваща безработица, което да доведе до увеличение на реалните доходи на населението.

Орешарски заяви, че българската икономика е реализирала ръст в размер на 5.6% в края на март, като очакванията са през 2006 г., страната ни да запази динамичното си развитие растежът на БВП да бъде над планираните 5.5%.

В доклада се посочват също така рекордно високите стойности на показателя на бизнес климата в България, който през юли 2006г. отбеляза своята най-висока стойност от 43.8 пункта, т.е. нарастване от 11.9 пункта спрямо юли 2005г.

До голяма степен подобрението се дължи на силно оптимистичните очаквания на предприемачите по отношение на бизнес ситуацията в страната през следващата половин година и предприетите редица мерки за насърчаване на иновациите и високо технологичните производства, както и опростяване режима на търговска регистрация.

Орешарски опроверга дискутираното значително повишаване на инфлацията в страната за в бъдеще, като прогнозира, че нивото ще спадне до 6.6% към края на годината.

Натрупаното увеличение на потребителските цени за първите шест месеца на 2006г. е 2.91%, а средногодишното изменение е 6.95%.

Доклада отчита 12% преизпълнение на приходите от данъци и мита за шестте месеца на 2006 г. и подобрение на състоянието на фискалния резерв, който към момента е 5.9 млрд. лева.
Въз основа на добрите параметри на резерва финансовото министерство е предплатило дълг в размер на 950 млн. лева на Международния валутен фонд и Световната банка.

По тази причина към момента външният ни дълг е 26-27% от БВП.
 
Министърът допълни, че въпреки трудностите, пред които е изправена страната ни през 2007 г. ще се търсят възможности за увеличаване на доходите и пенсиите и приоритетно ще се финансират здравеопазването и образованието.